FAQ
Kellojen koneistoista lyhyesti
Rannekellot voidaan jakaa kolmeen ryhmään sen mukaan, mistä voima koneistolle tulee. Mekaanisissa kelloissa (vedettävät- ja automaattikellot) voima tulee jouselta jota viritetään vetämällä, paristokelloissa (kvartsikellot) voima tulee nimensä mukaisesti paristosta ja akkukäyttöisissä kelloissa (esim. Solar, Eco-Drive, Kinetic) puolestaan erikoisakusta.
Kvartsikellot
Paristokellojen etu on erinomainen tarkkuus, halvimmankin kvartsikellon käyntivirhe on vain joitain sekunteja kuukaudessa. Laadukkaat sveitsiläiskoneistot on mahdollista huoltaa ja korjata, kun taas halvat kiinalaisvalmisteiset koneistot yleensä vaihdetaan uuteen. Pariston kesto riippuu paristosta, koneistosta ja käytöstä. Tavanomaisesti se kestää n. pari vuotta
Automaattikellot
Automaattikellossa koneisto saa käyttövoiman käyttäjän liikkeistä, joka välitetään heiluvan painon (roottorin) ja rattaiden avulla jouselle. Automaattikelloa pystyy vetämään myös nupista ja perusautomaattikello käy täydellä teholla yleensä kaksi vuorokautta. Automaattikellon etu onkin juuri siinä, että vaikka se olisi unohtunut yöpöydän laatikkoon pidemmäksi aikaa, sen saa käyntiin nuppia kääntämällä. Lähes kaikki Rolexit ja suuri osa arvokkaammista sveitsiläisistä merkeistä on nykyään automaattikelloja.
Kellojen takuu
Kelloilla on toimituspäivästään lähtien kahden vuoden takuu. Mikäli kelloon tulee jokin vika tänä aikana se korjataan veloituksetta joko Suomessa tai Sveitsissä. Ole yhteydessä LuxWatches:iin.
Takuu koskee valtuutetussa kellohuollossa todettuja itse kellossa esiintyviä raaka-aine,- valmistus- tai toimintavirheitä. Takuu ei koske vikoja, jotka syntyvät normaalista kulumisesta tai kellon varomattomasta käsittelystä tai siitä, että kellon käyttäjä itse tai valtuuttamaton huolto avaa kellon kuoret. Takuu ei koske myöskään kastumisvaurioita ei-vesisuojatuissa kelloissa eikä normaalisti kuluvia osia, kuten ranneketta, nuppia tai paristoa.
Kellojen vesitiiviydestä lyhyesti
Vesisuojatussa kellossa on kellonlasin ympärillä, kellonnupin sisällä ja avattavan takakannen saumoissa kumi- tai
muovitiivisteet. Tiivisteet suojaavat kellon koneistoa kosteuden, pölyn ja veden pääsyltä kuoren sisään. Jokaisen vesisuojatun rannekellon kuoren tiiviys on testattu tehtaalla. Minkään vesisuojatun kellon nuppia ei tule avata ja käyttää kosteissa olosuhteissa, tai silloin kun kellonkuori tai käsi on märkä. Kellon tiivisteet saattavat kulua käytössä hien, suolaveden, hiekan, auringonvalon, kuumuuden tai ulkoisten iskujen johdosta. Paristonvaihdon yhteydessä on siksi hyvä asiantuntijaliikkeessä tarkistuttaa myös kellon kuoren, lasin ja nupin lisäksi kellon tiivisteiden kunto.
Jos kello on 30 m vesisuojattu, tarkoittaa se että kellon vesitiiviys on testattu 30 m vedensyvyyttä vastaavassa 3 bar paineessa. Isosta metriluvustaan huolimatta kello on siis periaatteessa vain roiskevesitiivis eli kestää lähinnä satunnaisia roiskeita joita voi tulla esim. käsienpesun yhteydessä.
50 m vesisuojatun kellon on testattu pitävän vettä 5 bar:in paineessa. Käytännössä tämä tarkoittaa että kello kädessä
voi huoletta esim. tiskata, kalastaa taikka pestä autoa.
Jos kellon kanssa haluaa uida tulee sen vesitiiveyden olla minimissään 100 m /10 ATM.
Varsinaiseen sukelluskäyttöön suunnitellut kellot joutuvat olemaan pinnan alla jatkuvassa vedenpaineessa ja siksi myös niiden kuorirakenne on poikkeuksellisen kestävä. Tällaisten kellojen tulee minimissään olla 200 m / 20 ATM vesitiiviitä.